Preskočite na glavni sadržaj
HR

Osnivački sastanak CEN/TC 452, Assistance dogs, održan u Zagrebu

02.01.2017.
U Zagrebu je 13. prosinca 2016. godine u organizaciji Hrvatskoga zavoda za norme održan osnivački sastanak europskoga tehničkog odbora CEN/TC 452, Assistance dogs.

To je prvi europski tehnički odbor čije tajništvo vodi Hrvatski zavod za norme. Riječ je o odboru čije će područje rada obuhvatiti zahtjeve za obuku pasa pomagača (u koje se ubrajaju i psi vodiči), zahtjeve za korisnike i trenere.

Osnivački je sastanak bio prilika za međusobno upoznavanje svih sudionika, upoznavanje s osnovama normizacije i prve diskusije. Za predsjednika odbora na sastanku je potvrđen nominirani predsjednik dr.sc. Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver i prvi Hrvat na čelu nekog europskog tehničkog odbora.
     
Osnivačkom sastanku odbora CEN/TC 452 prisustvovali su predstavnici 11 nacionalnih normirnih tijela: austrijskoga ASI-ja, belgijskoga NBN-a, hrvatskoga HZN-a, češkoga UNMZ-a, finskoga SFS-a, francuskoga AFNOR-a, talijanskog UNI-ja, nizozemskog NEN-a, rumunjskoga ASRO-a, slovenskog SIST-a te britanskog BSI-ja. Svog predstavnika delegirao je i ANEC, koji predstavlja glas potrošača/korisnika u normizaciji.Delegaciju HZN-a sačinjavali su Julijana Gyorgy Matešić, Mira Katalenić, Maša Dolenc i Lea Devčić u pratnji dva psa pomagača.
Zanimljivo je napomenuti da je osnivački sastanak tehničkog odbora CEN/TC 452 održan u godini kada se obilježava 100. obljetnica od osnutka prve škole za obuku pasa vodiča u Europi.

Tajnica tehničkog odbora CEN/TC 452 je Vesna Ferenčak Brodarić, viša stručna savjetnica za normizaciju u području usluga, kućanstva i slobodnog vremena.


HZN e-glasilo 6/2024
Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Članovi smo
etsi logo iso logo iec logo cen logo cenelec logo