Preskočite na glavni sadržaj
HR

Svjetski dan sigurnosti hrane

07.06.2024.

Sigurnost hrane: spremni na neočekivano
Na Svjetski dan sigurnosti hrane podsjećamo se da je sigurnost hrane naša zajednička odgovornost: ulogu imaju svi, od proizvođača do potrošača. To je jedini način da budemo sigurni da će hrana na našem tanjuru biti zdravstveno ispravna. Međutim, postoje iznimne, neočekivane situacije u kojima je sigurnost hrane ugrožena iako smo svi učinili što smo trebali. No, čak i tada postoji nešto što možemo učiniti da izbjegnemo bolest. Jeste li spremni za neočekivano?

Ovogodišnja tema Svjetskog dana sigurnosti hrane naglašava važnost spremnosti na incidente u području sigurnosti hrane, bez obzira na njihovu težinu.

Incidenti u području sigurnosti hrane situacije su u kojima postoji potencijalni ili potvrđeni zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane. Do incidenta s hranom može doći, naprimjer, zbog nesreća, neprimjerenog nadzora, prijevare s hranom ili prirodnih nepogoda. Iako su za rješavanje incidenata u području sigurnosti hrane potrebni posebni napori tvoraca politike, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, aktivnu ulogu mogu imati i potrošači. Incidenti u području sigurnosti hrane mogu biti manji događaji, ali i velike međunarodne krize. Može se raditi o nestanku struje u kući, trovanju hranom u lokalnom restoranu, dobrovoljnom opozivu onečišćenih proizvoda od strane proizvođača, epidemiji zbog uvezenih proizvoda ili prirodnoj katastrofi. Opasnosti za sigurnost hrane ne poznaju granice, pa u sve povezanijoj globalnoj opskrbi hranom rizici koje predstavlja zdravstveno neispravna hrana mogu brzo prerasti iz lokalnog problema u međunarodnu krizu.
 
ČINJENICE I BROJKE
  • Svake godine u svijetu se jedna od deset osoba razboli zbog konzumiranja onečišćene hrane. Sve su zemlje pogođene.
  • Više od 200 bolesti uzrokuje hrana onečišćena bakterijama, virusima, parazitima ili kemijskim tvarima kao što su teški metali.
  • Djeca mlađa od 5 godina čine 9 % populacije, ali nose 40 %  tereta bolesti uzrokovanih hranom jer su izložena većem riziku od pothranjenosti i smrtnosti zbog zdravstveno neispravne hrane.
  • Incidenti u području sigurnosti hrane ne nastaju samo zbog bolesti koje se prenose hranom. Do njih može doći i zbog neočekivanog događaja koji dovodi do onečišćenje ili prekida nadzora nad sigurnošću hrane, npr. nestanka struje ili poplave.
  • Od osnutka 2004. godineMeđunarodna mreža tijela za sigurnost hrane (INFOSAN) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) olakšava brzu razmjenu informacija među državama i članovima tijekom tisuća događaja povezanih sa sigurnošću hrane.

O hrvatskim normativnim dokumentima u području sigurnosti hrane više pročitajte na sljedećoj poveznici.

HZN e-glasilo 5/2024
Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Članovi smo
etsi logo iso logo iec logo cen logo cenelec logo