Dan Europe 2023. - proslava europskog jedinstva

U Europskoj uniji 9. svibnja slavi se Dan Europe na koji se prisjećamo Schumanove deklaracije od 9. svibnja 1950. Kako bi obilježile tu posebnu prigodu, institucije EU-a, uključujući delegacije i predstavništva EU-a iz cijelog svijeta, organizirat će brojne aktivnosti na internetu i uživo i tako građanima i građankama pružiti priliku da otkriju i dožive različite aspekte Europske unije.
 

Ovog svibnja građani i građanke moći će saznati više o tome kako EU odlučno podupire mir, sigurnost i demokraciju suprotstavljajući se ruskoj agresiji na Ukrajinu i drugim sukobima u svijetu. Na ovogodišnjem obilježavanju Dana Europe posjetitelji će dobiti bolji uvid u nastojanja EU-a da izgradi zelenu, digitalnu, konkurentnu, pravednu i kompetentnu Europu koja je snažna, otporna i sigurna. Posebna pozornost skrenut će se i na Europsku godinu vještina, koja započinje upravo 9. svibnja 2023.
 
Na Dan Europe i uoči njega institucije EU-a organizirat će brojne interaktivne aktivnosti na svojim lokacijama u 27 država članica EU-a i drugdje u svijetu.


 
Građani i građanke EU-a moći će posjetiti institucije EU-a u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu:
  • utorak, 9. svibnja:  u Luxembourgu se mogu posjetiti Sud Europske unije te štandovi u tzv. europskom selu koje je predstavništvo Komisije postavilo zajedno s nacionalnim tijelima, veleposlanstvima država članica, institucijama EU-a sa sjedištem u Luxembourgu i civilnim društvom. Više informacija dostupno je ovdje.
  • subota, 13. svibnja: zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu bit će otvorena za javnost pa će građani i građanke moći razgledati sjedište najvećeg europskog demokratskog tijela. Više pojedinosti potražite ovdje:
EU 9. svibnja organizira i festival Europske godine vještina. Festival je povezan s brojnim drugim aktivnostima na temu vještina koje se odvijaju u različitim dijelovima Europe. Na posebnoj internetskoj stranici o Europskoj godini vještina može se pronaći više informacija kao i pojedinosti o lokalnim aktivnostima u cijeloj Europi.
 
27 država članica EU-a i diljem svijeta institucije EU-a i njihovi partneri i mreže proslavit će Dan Europe nizom zanimljivih, informativnih i zabavnih aktivnosti. Predstavništva Europske komisije u bliskoj suradnji s uredima za vezu Europskog parlamenta, centrima Europe Direct i drugim nacionalnim i regionalnim partnerima planiraju razna događanja kako bi obilježila taj dan, kao što su zabavne aktivnosti i kvizovi, festivali, sportske aktivnosti, kulturna događanja i rasprave, ali i aktivnosti za povećanje vidljivosti i kampanje na društvenim mrežama.
 
Osim toga, delegacije EU-a u cijelom svijetu obilježit će Dan Europe i istaknuti europsko jedinstvo i solidarnost.
 
Za više pojedinosti o aktivnostima u okviru Dana Europe 2023. posjetite međuinstitucijsku internetsku stranicu Dana Europe.
 
Dodatne informacije
 
Dan Europe 2023.
Schumanova deklaracija od 9. svibnja 1950.  
Europska godina vještina
Posjetite EU na Facebooku
 
#EuropeDay
 

Izvor: https://ec.europa.eu/

HZN e-glasilo 1/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više