Hrvatski zavod za norme (HZN) predstavio normizaciju u području graditeljstva na Danima otvorenih vrata Društva građevinskih inženjera Zagreb (DGIZ)

Hrvatski zavod za norme (HZN) sudjelovao je kao partner i izlagač na sedmim Danima otvorenih vrata DGIZ-a, koji su se održali 8. i 9. rujna 2023. na Bundeku. U sklopu događanja organiziran je i 2. međunarodni sajam graditeljstva, opremanja i zaštite okoliša, koji je zamišljen kao susret projektanata, izvođača i ostalih sudionika u gradnji s proizvođačima i dobavljačima građevinskih materijala, opreme, alata i strojeva te ostalih usluga. Pokrovitelj događanja bio je Hrvatski inženjerski savez (HIS), a javnosti su svoje proizvode i usluge predstavile tvrtke iz Hrvatske i inozemstva. Prema programu održan je i čitav niz izlaganja uglednih stručnjaka te panela o aktualnim temama u hrvatskom graditeljstvu s naglaskom na klimatske promjene.
 
Ravnatelj HZN-a Igor Božičević održao je izlaganje na temu „Klimatske promjene i normizacija u području graditeljstva“, pri čemu je naglasio važnost i ulogu europske normizacije i norma u provedbi europske strategije prilagodbe klimatskim promjenama. Izdvojio je i nove normizacijske aktivnosti u području gradnje koje, osim rada na drugoj generaciji eurokodova i usklađenih norma povezano s primjenom Uredbe (EU) 305/2011 o građevnim proizvodima, uključuju i rad na normama za održivost građevinskih radova, kao i modeliranje informacija o građevinama (BIM). Posjetitelje je upoznao s funkcionalnostima aplikacije Repozitorij hrvatskih norma HRN4You te ih pozvao na uključivanje u članstvo HZN-a i sudjelovanje u normizaciji u području njihova interesa.
 
O normizaciji u graditeljstvu izlaganja su održali i članovi tehničkog odbora HZN/TO 548, Konstrukcijski eurokodovi, prof. dr. sc. Davor Skejić s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu „Eurokod 1 – Klimatska opterećenja na zgrade“ i g. Ivan Markić iz tvrtke PRONA-GRAD d.o.o. na temu „Što nova generacija eurokodova znači za projektante konstrukcija?“. Prof. Skejić u izlaganju je posebno naglasio važnost izrade nacionalnih dodataka eurokodovima koji sadrže nacionalno definirane parametre, dok je g. Markić govorio o razlikama prve i druge generacije eurokodova te o razvoju digitalne platforme koja će biti glavni inženjerski centar za digitalizaciju i primjenu konstrukcijskih eurokodova. Tijekom panel rasprave koja je uslijedila nakon ovih izlaganja istaknuta je važnost poznavanja i primjene norma te sudjelovanje i uključivanje stručnjaka u normizaciju kako bi ostvarili osobne, odnosno nacionalne interese u normizaciji.
 
Osim održanih izlaganja, HZN je na Sajmu sudjelovao i kao izlagač te je zainteresirane posjetitelje informirao o radu i aktivnostima HZN-a. Među posjetiteljima štanda, kao primjer dobre prakse, možemo izdvojiti posjet učenika i nastavnika Graditeljske tehničke škole Zagreb, koji su ovom prilikom dobili informacije o informacijsko-dokumentacijskim uslugama normoteke HZN-a, repozitoriju hrvatskih norma HRN4You te aktivnostima, radu i mogućnostima sudjelovanja u tehničkim odborima HZN/TO 548, Konstrukcijski eurokodovi i HZN/TO 551, Gradnja.


                Možda je grafika koja prikazuje ‎2 ljudi, Poster, časopis, natpis, na otvorenom i ‎tekst "‎2. MEĐUNARODNI SAJAM GRADITELJSTVA, OPREMANJA ZAŠTITE OKOLIŠA DGIZ 8. RUJNA 2023. BUNDEK @DGIZ.HR ULAZ SLOBODAN MEDIJSKI POKROVITELJI: IZLAGAČI: Xella 24 SATA emajstor BEKAMENT HZN PARTNERI: HIS OF OBRTNIČKA KOMORA hauraton STRABAG HABERKORN CROATIA SEsledae herbadesign� MONTERRA RAKSTABILNOSTI RADNIK PROsystem MAPEI baumด BAU baisini 들는ص marex EUROMARKT Techno MC bioPLUS SAJAM'99 SURE BUILD SATORI&HALE URETEK WINDOR� TEHNOMEHANIK LOKVE QUALITYWNDWS‎"‎‎

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više