Preskočite na glavni sadržaj
HR

Što je Komisija Codex Alimentariusa?

Komisiju Codex Alimentariusa (CAC) zajednički su osnovale Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ima sjedište u Rimu, Italija. Svoju prvu sjednicu održala je 1963. godine i sastaje se redovito u Rimu ili Ženevi.
 

Komisija omogućava neutralni forum gdje se vlade, skupine potrošača, industrija i predstavnici sveučilišta sastaju radi razmjene ideja o sigurnosti hrane, trgovini te usvajanju Codex-ovih dokumenata. Odluke se obično donose konzensusom i utemeljene su na znanstvenome mišljenju koje daju stručni odbori FAO/WHO, koji su neovisni o Komisiji.
 
Komisija Codex Alimentariusa je međuvladino tijelo čije je članstvo od osnivanja progresivno raslo. Dok je 1963. godine CAC imao 25 država članica, danas CAC ima 186 vlade članice + EU (Europska unija) kao posebno tijelo i 215 organizacija u svojstvu promatrača (49 međunarodnih vladinih organizacija + 150 nevladinih organizacija + 16 organizacija ujedinjenih naroda.
 
Promatrači su organizacije:
  •  Ujedinjenih naroda (npr. UNICEF, WFP)
  •  međunarodne vladine i nevladine organizacije (npr. OIE, ISO)
  •  znanstvene organizacije (npr. ILSI, ESPGHAN)
  •  organizacije potrošača, industrije hrane i tržišta.
 
U mnogim državama djelotvornu kontrolu hrane sprečavaju fragmentirano zakonodavstvo,
višestruke sudske nadležnosti i slabost nadzora, praćenja i primjene zakona. Valjani nacionalni sustavi kontrole hrane i zakonodavstvo presudni su za osiguravanje zdravlja i sigurnosti domaćeg stanovništva kao i za osiguravanje sigurnosti i kvalitete hrane koja ulazi u međunarodnu trgovinu. FAO i WHO napravile su značajan pomak u promicanju valjanih zakonodavnih okvira na razini država. CAC, pak, iako potiče članice na upotrebu relevantnih Codex-ovih standarda, svesrdno potiče FAO i WHO da nastave promicati nacionalne zakonodavne sustave koji se temelje na međunarodnim načelima i smjernicama, i koji se odnose na sve sastavne dijelove lanca hrane.
 
HZN e-glasilo 6/2024
Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Članovi smo
etsi logo iso logo iec logo cen logo cenelec logo